Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

Migraţia cercetătorilor români

NAME OF AUTHOR(S):

Răzvan Florian, Asociaţia Ad Astra a Cercetătorilor Români

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

Martie 2004, Romania

TYPE OF PRODUCT:

Article, Web Article

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Este evident că astăzi migraţia cercetătorilor români este o pierdere importantă pentru ţara noastră. Articolul evaluează dimensiunile migraţiei cercetătorilor români pentru a descrie cauzele principale ale fenomenului şi posibile soluţii.
Numărul cercetătorilor români este în scădere. Dacă în 1989 peste 150 000 de cercetători lucrau în România, în 2002 statisticile oficiale arătau că doar 38.433 de persoane activau încă în domeniu. Numărul în scădere a cercetătorilor din România este explicat prin faptul că mulţi cercetători încep să lucreze în alte domenii şi mulţi dintre ei, în special cei tineri, aleg să emigreze.
64% din cercetătorii români cu rezultate internaţionale remarcabile în cercetare lucrează de fapt peste hotare. Majoritatea lucrează în Statele Unite (29%), Franţa (7%), Canada, Germania, Anglia (5%), Olanda, Italia, Elveţia (2%).
Numărul redus de cercetători români determină o productivitate ştiinţifică redusă la nivel naţional, în comparaţie cu ţările vecine. Statisticile ISI arată că în 2003 România s-a situat pe locul 48 în ceea ce priveşte productivitatea ştiinţifică, după Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria şi Slovenia. În plus, majoritatea celor care activează în străinătate sunt persoane tinere până în 35 de ani. Distribuţia de vârstă a cercetătorilor români este uniformă, între 30 şi 60 de ani.
Cauzele principale ale migraţiei cercetătorilor români sunt subfinanţarea (în 2003 şi 2004 doar 0,21% din bugetul de stat a fost destinat activităţilor de cercetare) şi o evaluare subiectivă a rezultatelor cercetărilor, a cercetătorilor şi a instituţiilor de cercetare.
Articolul furnizează aceleaşi soluţii posibile pentru această problemă: încurajarea cercetătorilor români să rămână în ţară şi motivarea celor din străinătate să se întoarcă în ţară prin oferirea de condiţii europene şi a finanţărilor speciale.

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Problema cercetătorilor români creşte şi datorită altor oferte de muncă.

WEBSITE OF THE PRODUCT:

www.ad-astra.ro/journal/6/florian_migratia.pdf

NAME OF COMPILER:

Victoria Captari

NAME OF INSTITUTION:

APOWER, Timisoara

ROLE:

Cercetator



Routes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!