Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

Genii la poarta Europei

NAME OF AUTHOR(S):

Hans-Werner Sinn

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

30 iunie 2008, articol publicat in revista “The Sun” New York

TYPE OF PRODUCT:

Article, Web Article

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Engleza

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Articolul prezinta valurile recente de emigranti in Europa, intre partea de est si cea de vest. In timpul primului an dupa aderarea romaniei la Uniunea Europeana din 1 ianuarie 2007, aproape 1 milion de romani au emigrat in Italia si Spania. Aproape 800.000 de cetateni din Europa de Est s-au angajat in Marea Britanie in ultimii 4 ani, marea majoritate din acestia provenind din Polonia. Numai in ultimii 2 ani, 1.5 milioane de polonezi au emigrat, si aproape 2 milioane au realizat acest lucru dupa intrarea poloniei in Uniunea Europeana, in 2004.
De luat in considerare este si migratia ucrainienilor inspre Repulica Ceha, a bulgarilor inspre Turcia si a cetatenilor britanici inspre spania. Pana in 2005 Germania a absorbit aproape 37% din totalul numarului de emigranti din Europa de Est, Italia aproape 22%, Grecia 11%, Elvetia 8%, in timp ce Marea Britanie numai 3%. In acelasi an, 13% din populatia care traieste in Germania erau nascuti in alte state, 10% Marea Britanie, 7% Franta, 5% Spania, 3% Italia.

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Imigratia nu este o invazie asa cum italienii au facut la Völkerwanderung, chiar daca magnitudinea fenomenelor este comparabila. Avand in vedere ca emigrantii se deplaseaza inspre piete bine definite din punct de vedere al dreptului de proprietate, imigratia reprezinta un beneficiu atat pentru imigranti, cat si pentru tara de destinatie. Imigrantii primest un salariu mai mare decat in tara de origine, iar tara de destinatie beneficiaza de forta de munca mai ieftina, ceea ce creaza mai multa valoare decat costuri. In practica insa, imigratia nu este atat de des vazuta ca un beneficiu asa cum ar putea fi, intrucat tarile de destinatie au o structura de salarizare rigida care impiedica ca job-urile necesare a fi ocupate de imigranti sa fie create. Aceasta nu este o problema a imigratiei, ci a institutilor de munca si sociale slab organizate si proiectate. Cu toate acestea exista tari care au reusit sa atraga imigranti calificati: tarile anglo-saxone (Canada, Irlanda, Australia, America si Marea Britanie), precum si tari precum Danemarca si Norvegia.

WEBSITE OF THE PRODUCT:

www.nysun.com/opinion/geniuses-at-the-gate/80918/

NAME OF COMPILER:

Sebastian Neculoiu

NAME OF INSTITUTION:

Liceul Pedagogic`Carmen Sylva` , Timisoara, Romania

ROLE:

Elev – cercetator junior



Routes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!