Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

TINERII ROMANI DIN STRAINATATE

NAME OF AUTHOR(S):

Cercetarea calitatii vietii, revista

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

2004, Bucuresti

TYPE OF PRODUCT:

Other

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Scopul acestui articol este de a oferi o descriere completa a tinerilor din Romania care au emigrat si a acelora care prezinta interesul de a emigra. Un numar total de 837 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 15-30 de ani au participat in cadrul acestui studio. Rezultatele au aratat ca 129 din persoanele chestionate au fost implicate intr-un process de emigrare in periaoda 1999-2003. 10,9% dintre acestia au trait in strainatate pentru o luna, 41,9% intre 1 si 3 luni si 21,7% dintre acestia nu au specificat perioada petrecuta intr-o alta tara. Jumatate dintre studentii care au emigrat in perioada mentionata sunt studenti, nu sunt interesati sa se implice in rezolvarea problemelor cu care comunitatea lor de confrunta, au acces la internet, 12% dintre ei au copii, 93% nu au propria lor afacere, 91,5% dintre ei vorbest cel putin o lima straina, 65% au un membru de familie care traieste in strainatate pe o perioada nedeterminata si 58,5% dintre ei sunt foarte increzatori in fortele proprii. 435 dintre cei chestionati declara ca sunt dispusi sa ramana in strainatate daca au aceasta oportunitate. In ceea ce priveste profilul tinerilor care s-au declarat interesati sa emigreze, 48,3% au deja 2 slujbe, 68% locuiesc cu parintii, 425 au studii medii, 87% nu au copii, 76,7% intentioneaza sa-si continue studiile sau sa parcurga cursuri de specializare, 93% considera ca munca este un aspect important in vederea atingerii succesului in viata, 80,85 considera ca tinerii sunt mai mult sau mai putin intelesi de catre societate si 55% dintre acestia considera ca tinerii sunt discriminate la angajare. Grupul tinerilor care doresc sa se stabileasca in strainatate impartasesc valori commune precum: munca (95%), educatia (91%), aspectul (80%), relatiile (89%), si membrii familiei (75%).

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Acest studiu demonstreaza ca majoritatea tinerilor din Romania nu erau implicate in procesul de emigrare (2003). Ingrijorator este faptul ca mai mult de jumatate dintre tinerii participanti la studiu declara ca sunt dispusi sa se stabileasca intr-o alta tara. Acesti tineri au acces la o retea personala de prieteni si membri de familie stabilita in diferite state ale Europei si astfel au posibilitatea de a se integra cu success.

NAME OF COMPILER:

Victoria Captari

NAME OF INSTITUTION:

APoWeR, Timisoara

ROLE:

Cercetator



Routes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!