Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

EFECTELE MIGRATIEI ASUPRA CRESTERII ECONOMICE SUB SEMNUL CONDITIILOR ACTUALE ALE CRISEI GLOBALE

NAME OF AUTHOR(S):

Valentina Tugui

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

1 Mai 2009

TYPE OF PRODUCT:

Article, Web Article

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Predictiile romanilor asupra emigrarii sunt inca destul de ridicate in contextual unor politici mai permisive ale tarilor dezvoltate din vestul Europei. O crestere economica la parametrii mai intalti decat in momentul present, in mod deosebit in germania si Franta, va necesita un aflux mai insemnat de forta de munca straina. Cu toate acestea aceasta forma de migrare nu este considerate cea mai periculoara pentru Romania. Acest lucru ne conduce la probleme mai complexe a migratiei temporare de munca: euro navetistii. Pana in 2008, Romania s-a confruntat cu un deficit de forta de munca, motiv pentru care a apelat la forta de munca straina provenita din tari precum Turcia, China si Ucraina. In present, guvernul cauta surse de venit care sa acopere ajutorul de somaj acordat persoanelor care si-au pierdut locul de munca ca urmare a recesiunii care a lovit si Romania. Si alte state de confrunta cu probleme similare. De exemplu somajul in Spania, o tara in care comunitatea de romani este de aproximativ 1 milion de persone, a atins aproape toate sectoarele economice. In acest context, alegerea de a ramane in vest sau a reveni in tara de origine are o miza mare. Uneori, perceptia angajatorilor locali este ca acest grup are asteptari foarte mari, chiar daca din experienta am putut constata ca cei care se intorc in tara au asteptari rezonabile. Numarul celor care incearca sa revina in tara este in crestere pietei de munca internationale si a conditiilor actuale de munca.
Efectele migratiei asupra cresterii economice: grupurile repatriate pot adduce inapoi o experienta excelenta in leadership si alte competente, in asa numita economie de scara, un cost mai fix divizat unui numar mare de marfuri si servicii vandute, crestere a productivitatii, o moderatie a cresterii salariale in ultimele luni, atat de observabila nu numai in Romania, confirmand astfel tentatia de a diminua cheltuielile legate de forta de munca. Pentru populatia cu venituri mai scazute, consumul este de asemenea redus, si confruntat cu o cerere mai scazuta, vanzatorul reduce pretul productiei sale, indifferent daca este vorba de marfuri sau servicii vandute, un management performant ofera oportunitatea unei angajari in conditii avantajoase in aceasta perioada de criza economica, daca angajatorul are fondul salarial necesar.
Tendintele migratorii din Romania conduc la:cresterea fluxului fortei de munca in scatiul European; o migratie a muncii temporara, in comparatie cu cea permanenta; migratia ilegala si necontrolabila va scadea ca urmare a numarului de emigranti care va depasi numarul de imigranti.

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Dincolo de o dezvoltare pe termen scurt, Romania traverseaza o perioada a migratiei pe termen lung. In vederea reinventarii acestui fenomen, Romania trebuie sa creeze noi strategii de crestere de job-uri noi si diverse. Pe parcursul anilor urmatori Romania va deveni atat o tara sursa, cat si o tara de destinatie si atunci numarul emigrantilor va depasi numarul imigrantilor.

WEBSITE OF THE PRODUCT:

www.asecib.ase.ro/simpozion/2009

NAME OF COMPILER:

Victoria Captari

NAME OF INSTITUTION:

APoWeR, Timisoara

ROLE:

Cercetator



Routes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!