Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

Stabilirea temporara a romanilor in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006

NAME OF AUTHOR(S):

Dumitru Sandu, Vlad Grigoraș, Georgiana Toth, Alexandru Toth, Ana Bleahu, Cerasela Radu, Cosmin Radu

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

Noiembrie, 2006, Bucuresti

TYPE OF PRODUCT:

Report, Survey

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Este vorba de un raport de cercetare realizat de Fundatia Soros despre evolutia migratiei fortei de munca din Romania in perioada 1989-2006. Datele au fost colectate prin intermediul unui sondaj realizat la nivel national, administrat unui numar de 1400 de persoane adulte din Romania, cat si unui numar de 400 de gospodarii din doua microregiuni din Romania: Vrancea si Teleorman. Studiu vizeaza:
- numarul – cati romani au plecat din tara in aceasta perioada
- profilul social – in ce tipologie se incadreaza persoanele care au plecat
- cum s-au petrecut evenimentele – plecarea, angajarea, integrarea in noul mediu social
- spatial – de unde anume pleaca (migratia regionala), incotro se indreapta
- motivatia si consecontele
- timpul – in termini de stagii de emigrare
Emigrarea reprezinta un fenomen unic pentru societatea romana dupa 1989 care are o perioada de inceput, urmata de o maximizare a contagiunii sociale. Prima perioada: 1990-1995 – rata anuala a emigrarilor nu depasea 5%. Perioada a doua: 1995-2001 – rata emigrarilor atinge 6-7%. Dupa 2002 (cand romanii au posibilitatea de a accesa spatial Schengen) a munci in strainatate devine u fenomen mass-media, iar Romania atinge o rata anuala a emigrarilor de 10 pana la 18%. Peste o treime din gospodariile din Romania, aproximativ 2,5 milioane de cetateni, aveau cel putin un membru al familiei stability in strainatate dupa 1989. 12% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani din Romania au lucrat in strainatate dupa 1989. La inceputul anilor 90 principalele destinatii ale romanilor care plecau sa lucreze in strainatate erau Israel si Turcia. Germania si ungaria ocupau locul second. Aproape 1/5 din totalul emigrarilor erau inspre Israel. Ulterior, din 1996 si pana in 2001, Italia a devenit tara principala de destinatie a cetatenilor romani care doreau sa lucreze in strainatate. Israel s-a plasat pe locul second. Incepand cu cea de-a treia perioada, din 2002, 50% dintre romanii care emigreaza se indreapta inspre Italia, iar 25% din acestia inspre Spania.

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Articolul trateaza aspecte precum cauzele si consecintele fenomenului de migratie. Migratia este un fenomen complex: pentru anumiti oameni poate fi ceva pozitiv, o masina, o casa, o slujba mai buna, o educatie mai buna, mai multe oportunitati; insa pentru altii poate fi un lucru negative – poate insemna disfunctionalitate familiala sau la nivelul comunitatii: divort, familii monoparentale, infractionalitate, droguri, traffic de persoane, populatie varsnica. Viitorul migratiei din Romania este influentat de trei aspecte: schimbare, binefacere si educatie.

NAME OF COMPILER:

Victor Balaniuc

NAME OF INSTITUTION:

Liceul pedagogic `Carmen Sylva`, Timisoara, Romania

ROLE:

Elev – cercetator junior



Routes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!