Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

Vizibili, dar nu numerosi – circulatia emigrantilor din Romania

NAME OF AUTHOR(S):

Dana Diminescu

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

Romania

TYPE OF PRODUCT:

Book

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Autorul acestui studiu este de profesie sociolog si lucreaza in cadrul Institutului de stiinte Umaniste. Profesional are de-a face cu emigranti din Europa de Est, in mod deosebit cu emigranti romani, precum si cu gestionarea impactului asupra comunitatilor in care acestia au emigrat. Lucrarea ofera noi si multiple perspective cu privire la intrebari precum: “Cine sunt emigrantii romani?”, “Din ce regiune provin?”, “Care sunt planurile lor?”, “Care este strategia aplicata si care este destinatia aleasa?”.
In februarie 2000, Romania a fost invitata in mod oficial sa adere la Uniuniea Europeana. Drept consecinta putem vorbi de o noua perioada in istoria recenta a migratiei romanilor, o perioada plasata sub semnul unei calatorii normalizate.
Perioada vizelor s-a incheiat in ianuarie 2002. Drept consecinta, romanii pot calatori liber in spatiul Schengen. Statele din Uniunea Europeana nu s-au aratat reticiente in ai primii pe cetatenii romani, semnand acorduri bilaterale prin care cetatenilor romani le este permis sa lucreze in aceste state. Este vorba de tari precum Germania, Portugalia, Elvetia, Luxembourg si Ungaria. Acordul cuprinde domenii precum: informatica, sanatate, agricultura si constructii. La randul sau, romania se pregateste sa devina parte a procesului de unificare si coordonare a politicilor europene in ceea ce priveste migratia. Pe de alta parte, Romania a intensificat masurile adoptate in vederea diminuarii fenomenului de migratie clandestina, chiar daca 3% din GDP provine din banii pe care romanii din strainatate ii trimit in tara.

WEBSITE OF THE PRODUCT:

Nu este disponibil

NAME OF COMPILER:

JURCA MIHAELA

NAME OF INSTITUTION:

Scoala Generala nr. 22, Timisoara, Romania

ROLE:

Profesor de istorie - Cercetator seniorRoutes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!