Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

Politici si institutii cu privire la migratia internationala: migratia fortei de munca in Romania, 1990-2006

NAME OF AUTHOR(S):

Monica Şerban
Melinda Stoica
Fundatia Societatea Deschisa

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

Februarie 2007, Bucuresti

TYPE OF PRODUCT:

Report, Survey

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Lucrarea porneste de la o serie de intrebari legate de “Ce a facut statul roman pentru a controla migratia, a proteja si a acorda support cetatenii sai care locuiesc in strainatate”. Articolul porneste de la simpla condamnare a rutelor de migratie personale cu scopul de a le elimina, mergand pana la a raspunde necesitatiilor emigrantiilor (inclusive cele private, care au fost in mod official recunoscute) si pana la efortul de a invata, produce, a reglementa si securiza piata.
Studiul abordeaza emigrarea fortei de munca in termini de rute ale migratiei – mijloace ale migratiei care ofera indicatii cu privire la gradul de extindere al fenomenului, clasificate aici ca si: rute personale ale migratiei (aceasta categorie amesteca partea clandestine cu cea legala, dezvoltate in baza relelelor emigrantului care au determinat si decizia acestuia de a-si asuma actul migratiei pe cont propriu, independent sau chiat impotriva regulilor de primire a muncitorilor emigranti in tara de destinatie) si rute legale ale migratiei (cu toate subtipurile cu privire la aceasta: migratia metiata in mod privat, migratia mediate de stat si migratia imediata). Spre deosebire de rutele private/personale ale migratiei, cele legale presupun un curs predefinit cu privire la modalitatea si reglementarile de primire a emigrantilor. Studiul cuprinde in plus o trecere in revista a legislatiei muncii din Romania, Spania si Italia.

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Se considera ca numarul romanilor stability in strainatate nu este cunoascut in totalitate. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca romanii prefera sa-si assume individual decizia plecarii si aleg rute persoanle de migratie, in baza retelelor de prieteni si familie deja formate.

NAME OF COMPILER:

Victoria Captari

NAME OF INSTITUTION:

APoWeR, Timisoara

ROLE:

CercetatorRoutes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!