Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Database of Document

Homepage > Documents > Reviews of Pubblication

TITLE OF PRODUCT:

Imigrant in Romania: Perspective si riscuri

NAME OF AUTHOR(S):

Mirela Rus, Fundatia Soros, Romania

PLACE AND DATE OG PUBBLICATION:

14.10.2008

TYPE OF PRODUCT:

Article, Web Article

LANGUAGE/S OF PRODUCT:

Romana

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Barierele lingvistice, diferentele culturale, lipsa relatilor sociale, slaba unitate a reprezentantilor, precum si lipsa informatiilor cu privire la drepturile angajatilor din Romania, toate acestea transforma muncitorii straini in victime sigure pentru anumiti functionary de birou sau angajatori care intentioneaza sa profite de situatia imigrantilor.

COMMENTS ON THIS DOCUMENT:

Multi muncitori straini intervievati declara ca dupa un an de lucru in strainatate isi pot plati datoriile pe care le-au facut in momentul in care au parasit tara. In mod egali, muncitorii straini nu beneficiaza de multe din drepturile politice si sociale asemenea cetatenilor romani. Ei nu sunt reprezentanti de catre sindicate fiind fortati sa se organizeze singuri in astfel de asociatii prin intermediul carora sa incerce sa-si apere drepturile in fata angajatorului.
Legislatia muncii din Romania nu compenseaza lipsa fortei de munca prin aducerea de muncitori straini. In momentul angajarii atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa plateasca taxe suplimentare statului indifferent de domeniul de activitate, fapt care este descurajator pentru ambele parti. Companiile sunt lasate fara suport. Statul roman nu a semnat acorduri bilaterale cu late state member ale UE, iar autoritatile din Romania nu au interesul sa faciliteze eforturile in recrutare si angajare al companiilor. Din contra, este trist cum sistemul legislative atat de complex si dificil este un impediment cu privire la aceasta problematica.

NAME OF COMPILER:

Marcu Corina

NAME OF INSTITUTION:

Liceul teoretic J. L. Calderon, Timisoara

ROLE:

Profesor de istorie - Cercetator seniorRoutes - Copyright 2009 - This project has been funded with support from the European Commission

Valid XHTML 1.1Valid CSS!